Mitä kevytretkeily tarkoittaa?

Kevytretkeily tunturimaisemassa

Kevytretkeily on vaellusta kevyen rinkan kanssa

Kevytretkeily on retkeilyä, jossa keskitytään tavallista enemmän kantamuksen painoon. Perinteinen ajattelutapa on ottaa vaellukselle mukaan kaikki mahdollinen mukavuutta lisäävä. Retkeilijä tuskailee painavan rinkan alla vain, jotta saisi olla leirissä näennäisten mukavuuksien keskellä. Luonnossa kulkemisen tulisi kuitenkin olla jotain muuta: vapaata, helppoa ja nautinnollista!

Usein kevyt reppu mahdollistaa myös pitkät matkat. Pitkien matkojen vaeltaminen ei kuitenkaan ole pakollista. Monet tykkäävät kuitenkin nähdä paljon lyhyessä ajassa, jolloin askeleet vievät helposti eteenpäin.

Enemmän huomiota kävelymukavuuteen

Suurin osa ajasta vaelluksella käytetään itse kävelyyn. Kevytretkeilijä panostaakin enemmän kävelymukavuuteen, leirimukavuudesta liikaa tinkimättä. Laadukkailla nykyaikaisilla varusteilla ei tarvitse tehdä kompromisseja keveyden ja mukavuuden välillä. Sen sijaan tunne ultrakevyellä varustuksella vaellettaessa on uskomaton, mikäli on tottunut vaelluksiin raskaan rinkan kanssa!

Kevytretkeily nivoutuu edelleen vahvasti sen alkulähteille, Yhdysvaltain superpitkille vaellusreiteille. Näitä ovat esimerkiksi Pacific Crest Trail ja Appalachian Trail. Kuitenkin myös Pohjoismaissa kevytretkeily on nopeassa nousussa, sillä filosofia soveltuu erinomaisesti myös pohjoisiin erämaihimme. Kevyen repun kanssa vaeltaminen onkin ehkä suurin retkeilytrendi Pohjoismaissa tällä hetkellä.

Kevyitä varusteita arvostavat myös luontokuvaajat, sotilaat, biologit ja muut kokeneet ammatikseen luonnossa liikkuvat. Monilla on myös retkellä mukana paljon harrastekalustoa, kuten kalastus-, metsästys-, ja valokuvausvälineitä. Tällöin auttaa paljon, jos varsinaiset retkeilyvarusteet ovat kevyemmästä päästä. Energiaa harrastukseen tai työhön jää enemmän, kun kävelyn jälkeen ei ole aivan puhki.

Kevytretkeilijän kengät

Mistä aloittaa rinkan keventäminen?

Useimmat aloittavat keventämään rinkkaansa sieltä täältä. Kevyemmän repun tavoittelijat ovat yhtä lailla naisia ja miehiä, ja trendikkyydestä huolimatta myös hieman vanhempia vaeltajia on keventelijöinä piirissä paljon, sillä kukapa enää vanhoilla päivillään viitsisi raahata kymmeniä kiloja painavaa rinkkaa.

Usein kannattaa kiinnittää ensin huomiota rinkkaan, telttaan, makuupussiin- ja alustaan sekä kenkiin. Tämä johtuu siitä, että ne ovat useimmiten vaeltajan painavimmat tavarat. Kuitenkin vielä tätä ennen on syytä ihan vain karsia varusteita. Useimmilla on mukana ylimääräisiä vaatteita ja satunnaista tavaraa, jonka systemaattinen karsiminen usein auttaa täysin ilmaiseksi. Järkevintä on tietenkin aloittaa vaellusharrastus kevyellä repulla heti alkuun, eikä aloittelijankaan ole syytä “harjoitella” ensin painavilla varusteilla.

Kuinka kevyt rinkan pitäisi olla?

Tarkkoja painoja ei kenellekkään voi antaa, sillä repun paino riippuu kohdattavista olosuhteista ja esimerkiksi retkeilijän koosta (pitkien ihmisten vaatteet, makuupussit ja -alustat painavat enemmän kuin lyhyiden).

Usein puhutaan peruspainosta, joka tarkoittaa varusteiden painoa repussa. Mukaan ei siis lasketa ruokaa tai polttoainetta, sillä niiden määrä tietenkin riippuu vaelluksen pituudesta.

Hyvänä nyrkkisääntönä voi sanoa, että kun peruspaino on alle kymmenen kiloa, ja esimerkiksi viikon ruoilla noin 15 kg, alkaa kevyen painon selkeästi huomaamaan verrattuna tavalliseen rinkkaan.

Monet pidempään harrastaneet pyrkivät noin 5 kilon peruspainon, eli viikon ruoilla kymmenen kilon reppuun. Tällöin voidaan puhua ultrakevyestä repusta, ja se tarkoittaa että reppua ei juuri huomaa selässä. Kävellä voi melkeinpä sen minkä ilman rinkkaa, etenkin loppupäässä vaellusta jolloin suurin osa ruoasta on syöty.

Alle neljän ja puolen kilon mentäessä uhraukset mukavuudesta alkavat usein voittaa painon säästön tuoman hyödyn. Jotkut kokeneet vaeltajat puskevat vielä tämänkin alle minimalismin hengessä ja omia rajojaan seikkailumielellä koetellen.

Mihin mennä kevyellä repulla

Ensimmäisenä uusia varusteita kannattaa kokeilla aina lähimaastossa. Rinkka voi olla väärin säädetty, uuden teltan mukana ei tullutkaan kiiloja, ja varustelistasta puuttui lusikka. Kaikki nämä on hyvä huomata lähimaastossa kuin kaukana Lapissa.

Aloittelevalle keventäjälle mutta jo jonkin verran retkeilleelle hyvä kohde on esimerkiksi UKK-puisto. Siellä on vaeltajia ja tupia jotka tuovat turvaa, mutta kuitenkin maisemia ja oikeaa erämaata. Sen takia UKK-puisto on hyvä esimerkiksi talvivarusteita ensimmäistä kertaa keventävälle.

Keventäminen mahdollistaa tietenkin myös paljon pidempien päivämatkojen tekemisen. Monille tämä on houkuttavaa, sillä kevyen repun kanssa voi kulkea pitkiä taipaleita koskemattomien korpimaiden läpi. Erämaat tulevat nopeasti tutuksi. Miltä kuulostaisi UKK-reitti, Lapin poikki vaeltaminen tai Suomi päästä päähän? Nämä kaikki ovat esimerkkejä kotimaisista seikkailuista, joita on viime vuosina tehty kevyen repun kanssa. Osan unelmat ovat vielä kauempanakin: Camino de Santiago, Te Araroa vai Brooks Range Traverse?

 

Lisää hyvää asiaa rinkan keventämisen aloittamisesta löydät kirjoituksestamme Mistä aloitan rinkan keventämisen?

Kannattaa myös tsekata rinkan keventämisestä kertova kirja Kevytretkeilijän opas, josta löytyy perinpohjaisempaa tietoa kevytretkeilyn filosofiasta, varusteista ja reiteistä.

Kevyesti kairassa -blogi on myös täynnä hyvää tietoa. Esimerkiksi tämä teksti avaa hyvin kevyen repun filosofiaa.

Takaisin etusivulle

 

Kuivapussit ja rinkan sisäpussit

Sea to Summit Dry Daypack 22L

54,50 
-20%
170,80 

Aikaisempi alin hinta: 213,50 .

10,90 

Kuivapussit ja rinkan sisäpussit

Bonfus DCF-ruokapussi

50,90 55,90 

Vastaa