Kevytretkeilijän tärkeimmät taidot

Kevytretkeilijä maisemassa kevyen rinkan kanssa

Mitä taitoja kevyemmän repun kanssa on tärkeää osata? Jotkut taidot korostuvat entisestään, kun lähdetään liikkeelle ultrakevyellä repulla. Osa on samoja juttuja, joita kuka tahansa retkeilijä tarvitsee. Kevyellä repulla pitkiä matkoja vaellettaessa on kuitenkin joitakin asioita, joihin on syytä kiinnittää enemmän huomiota.

Tässä on listattuna taitoja, joiden omaksumiseen on hyvä käyttää aikaa. Monet näistä tulevat retkillä automaattisesti harjoiteltua, mutta “mokailu” näiden asioiden kanssa voi tehdä retkestä hankalan.

Leiripaikan valinta

Leiripaikan valinta on ehkä tärkein grammanviilaajan taito. Ultrakevyella majoitteella liikuttaessa on osattava löytää paikka, joka on tuulensuojainen. Avotunturissa tämän tärkeys on huomattavasti suurempi kuin metsässä, sillä metsässä tuuli on usein kohtuullista.

Leiripaikan valinta metsäisestä paikasta lisää tuulensuojaa
Leiripaikan valinta metsäisestä paikasta lisää tuulensuojaa.

Avotunturin ja metsän vaihtelu antaa usein myös hyvän ratkaisun leiripaikan valintakysymykseen. Suomalaisessa maastossa on monesti helppoa päästä avotunturista ainakin jonkinlaiseen puustoon. Käsivarressa, Pöyrisjärvellä, Paistuntureilla, Kaldoaivissa tai Ruotsin ja Norjan tuntureilla tämä ei ihan aina ole käytännöllistä, jolloin suojaa kannattaa pyrkiä löytämään maastonmuodoista.

Esimerkiksi kesäkuisessa Sarekissa kiinnitimme suurta huomiota siihen, mihin ultrakevyen telttamme pystytimme. Tarkkailimme tuulen suuntaa illalla, ja hyödynsimme penkereitä jotka antoivat tuulelta suojan. Pyrimme myös puurajaan hieman pidemmän päivän kustannuksella, sillä korkealla tunturissa telttailu on aina epävarmempi vaihtoehto.

Vaikka esimerkiksi pyramiditarpit ja monet muunkin malliset kevyet majoitteet ovat yllättävän tuulenkestäviä, eivät ne ole mitään pommisuojia. Korkealla avotunturissa kannattaa pitää aistinsa auki ja toimia luonnon ehdoilla. Onneksi ratkaisu on usein helppo: alaspäin laskeutuminen, eikä retkellä oltaessa usein haittaa vaikka päivä hieman venyy.

Toinen leiripaikan valintaan vaikuttava asia on ultrakevyiden telttojen yksikerroksisuus. Tämä vaikuttaa siihen, että kondensaatio on lähempänä retkeilijää. Kannattaa siis vaikuttaa telttaan tulevan kosteuden määrään leiriytymällä hieman kauempana isoista joista ja vesistöistä. Rannoilla on usein paljon enemmän kosteutta ilmassa. Usein parempi ratkaisu on pienen puron rantamat.

Teltan pystytys

Toinen taito liittyy ensimmäiseen. Kevyt teltta on syytä pystyttää hyvin, jotta se on maksimaalisen tuulenpitävä. Asia korostuu avonaisen tarpin alla nukuttaessa.

Oma tapani on hienosäätää teltan pystytystä melko pieteetillä. Kangaspaneelien ja saumojen kireys sekä kiilojen hyvä kulma telttaan nähden ja pureutuvuus on usein se, mitä säädetään. Hyvät kiilat merkitsevät myös paljon.

Kiilat harvoin menevät sataprosenttisen hyvin maahan, joten eri paikkojen kokeileminen kannattaa. Usein kiila kannattaa tähdätä teltan sauman kanssa samaan linjaan. Kiila vaan pois ja uuteen paikkaan. Jos yövyt avotunturissa, on usein järkevää kasata kiviä kiilojen eteen ja päälle.

Tarpin pystytys on oma taiteenlajinsa, jossa on syytä valita matala pystytysmuoto herkästi, mikäli sää on huono. Tämä estää sateen pääsyn sisään ja tuulen tarttumista tarppiin. Tarpin pystyttämisessä korostuu myös solmujen osaaminen. Hyvistä tarpin kanssa käytettävistä solmuista voi lukea lisää esimerkiksi Kevytretkeilijän oppaassa.

Teltan tarkka pystytys etenkin avotunturissa on tärkeää. Huomaa kivet kiilojen päällä.
Teltan tarkka pystytys etenkin avotunturissa on tärkeää. Huomaa kivet kiilojen päällä. 

Olosuhteiden ennakointi

Olosuhteiden ennalta arviointi on tärkeä osa kevyeen vaellukseen valmistautumista etenkin vuodenaikojen taitteessa. Olosuhteiden osalta kannattaa arvioida ainakin:

  1. Yön alin lämpötila
  2. Päivälämpötila
  3. Sateisuus
  4. Lumen määrä maastossa (vuodenaikojen taitteessa)
  5. Tuulen nopeudet, myrskyn mahdollisuus
  6. Metsäpalovaroitus ja sen mahdollisuus
  7. Auringonlaskun ajankohta
  8. Jokien virtaama ja tulvat

Nämä vaikuttavat toki moniin asioihin, mutta yllä olevat kohdat voi suurimmilta osin yhdistää seuraaviin varuste- ja valmistautumispohdintoihin:

  1. Tarvittava makuupussin lämpötila ja makuualustan paksuus.
  2. Tarvitaanko pitkiä alushousuja tai välikerrosta.
  3. Kuinka minimalistisella sadevarustuksella pärjää, ja kuinka tärkeää on kuivien nukkumakerrosten mukaan ottaminen.
  4. Kuinka nopeasti maastossa pääsee liikkumaan, tarvitaanko lumikenkiä, microspikeseja, jäähakkua, lumikiiloja tai telttakiilojen naulaamista routaiseen maahan.
  5. Reitin suunnittelu niin, että tuulelle alttiilta telttapaikoilta vältytään.
  6. Nuotioiden käytön mahdollisuus, keittimen valinta paloturvallisesti.
  7. Otsalampun tarve, valoisaan aikaan liikkumiseen käytettävissä olevat tunnit.
  8. Joen ylityspaikkojen käyttökelpoisuus ja turvallisuus
Kevään tulvat voivat muuttaa jokien virtaamia tehden kahlauksista hankalampia.
Kevään tulvat voivat muuttaa jokien virtaamia tehden kahlauksista hankalampia.

Näiden asioiden selvittämiseen pari hyvää lähdettä ovat yr.no, Instagram, kelikamerat sekä luontokeskukset/tunturiasemat/paikalliset tutut. Yr on norjalainen sääpalvelu, joka tuntuu useimmiten tarjoavan luotettavimman sääennusteen pohjoiseen.

Instagramista kannattaa etsiä tietoa esimerkiksi lumitilanteesta ja tulvista. Kannattaa katsoa hashtagejä alueen suosituimmasta luontonähtävyydestä. Esimerkiksi hyviä hashtageja ovat #kiilopää, #saanatunturi, #halti, #kilpisjärvi ja niin edelleen. Monesti näin saa ajantasaisimman lumitiedon, sillä näistä paikoista tulee turistien laittamia kuvia tasaiseen tahtiin. Esimerkiksi samaiselta Sarekin retkeltä näimme hashtagilla #sarek helikopterilennon alueen yli pari päivää ennen lähtöä, mikä antoi sangen hyvän kuvan lumitilanteesta.

Paikalliset luontokeskuset tarjoavat hyvää palvelua, ja sinne kannattaa soittaa.  Myös Ruotsin ja Norjan tunturiasemille voi ottaa yhteyttä. Kuva kertoo usein kuitenkin enemmän kuin tuhat sanaa, minkä vuoksi Instagram on hyvä lähde.

Suunnistaminen

Suunnistaminen on tärkeä taito myös kevytretkeilijälle, eikä ilman sitä liikkumisesta tule oikein mitään. Koska kevytretkeilijät liikkuvat usein pitkiä matkoja, tulevat polkujen tarjoamat mahdollisuudet nopeasti vastaan. Haltille ja takaisin taitaa olla pisin viitoitettu polku Suomessa, joten useimmiten kevytretkeilijät päätyvät erämaahan.

Suunnistuksessa on tärkeintä kolmen laitteen käytön osaaminen: kartta, kompassi ja älypuhelimen gps-sovellus. Opettele siis lukemaan karttaa esimerkiksi lähiretkillä. Paperikartta antaa myös parhaan yleiskuvan reitin ja vaelluspäivien suunnitteluun. Kompassista on syytä osata suunnan ottaminen, sillä tätä taitoa tulee käytettyä usein. Älypuhelimeen kannattaa ladata GPS-sovellus kuten Jahtikartat, Karttaselain, Oruxmaps tai Locus Map.

GPS-sovelluksen avulla suunnistaminen on usein suoraviivaisinta, ja sovelluksen tarkka kartta näyttää monesti asioita joita paperikartassa ei näy, kuten pienet polut ja joen koskikohdat. GPS:n avulla kulkeminen on merkittävästi helpompaa kuin kartan ja kompassin kanssa etenkin metsäisissä ja pienipiirteisissä erämaissa. Opettele siis käyttämään GPS-sovellusta tehokkaasti akkua säästäen. Ota mukaan kevyt varavirtalähde, sillä näin akun loppumisesta ei tarvitse panikoida yhtä paljon.

Puhelin on hyvä gps-laite, ja varavirtalähde vähentää huolia akun riittävyydestä.
Puhelin on hyvä gps-laite, ja varavirtalähde vähentää huolia akun riittävyydestä.

Kerrospukeutuminen

Kerrospukeutuminen on yksi kevyen repun salaisuuksia, ja hyvällä vaeltajalla onkin mukanaan vain muutama tarkoin harkittu lisävaate. Nämä ovat usein sadevaatteet, kevytuntuvatakki, nukkumishousut, kuivat sukat sekä pipo ja hanskat.

Kerrospukeutuminen on oikeastaan hieman huono sana kuvaamaan tätä taitoa, sillä monesti vaeltaessa ei päällä ole sen ihmeemmin kerroksia kuin alusvaatteet, housut ja takki. Näiden valinnassa onkin sitten se salaisuus. Kannattaa huomoida, että kevytkin rinkka lisää vaeltajan tuottamaa lämpöä paljon. Norjan erikoisjoukoissa sanotaankin, että armeijan lämpimin vaate on rinkka.

Varsinaiseen kerrospukeutumiseen päästäänkin, kun alkaa sataaman. Tällöin hengittävän tuulikerroksen päälle puetaan kuoritakki ja sadehousut tai -hame. Näiden vaatteiden on hyvä olla kevyitä ja kompakteja, sillä ne viettävät suuren osan ajasta rinkassa.

Kevytuntuvatakki on yleisin vaihtoehto vaeltajan taukotakiksi.
Kevytuntuvatakki on yleisin vaihtoehto vaeltajan taukotakiksi.

Leirissä voi hyvässä lykyssä olla päällä rinkan kaikki vaatteet. Kuoritakkikin voi olla päällä suojaamassa kevytuntuvatakkia sateelta.

Nukkumaan mentäessä kannattaa pukea päälle kuivat vaatteet. Näissä kannattaa maksimoida paino-lämpö-suhde. Usein riittää kuivat nukkumishousut ja -sukat, sillä hyvät paidat kuivuvat niin nopeasti, ja tarpeen tullen kuivan kevytuntuvatakin voi pukea suoraan ihoa vasten.

Tavaroista huolehtiminen

Yleinen tavaroista huolehtiminen on tärkeämpää kun ollaan liikkeellä ultrakevyillä varusteilla. Tämä koskee esimerkiksi vetoketjuja, untuvaesineitä, telttaa ja keitintä.

Vaikka kunnollisissa varusteissa on usein laadukkaat vetoketjut, ovat ne usein pieniä. Vetoketju kannattaa aina avata rauhallisesti, jolloin varusteen elinikä maksimoituu. Teltan ja makuupussin, miksei myös vaatteiden vetoketjut kannattaa käsitellä vetoketjuvahalla.

Untuvaesineiden kankaat ovat monesti herkkiä, joten niiden kanssa ei kannata kaatuilla tai riehua. Harvempi kuitenkaan kohtelee makuupussiaan erityisen kaltoin.

Ultrakevyiden telttojen kankaista kannattaa pitää myös huolta. Hyviä keinoja tähän ovat esimerkiksi:

  • Heijastavat teltannarut: naruihin kompurointi on yleinen tapa rikkoa teltta
  • Kiilojen kiristäminen vain teltan saumojen kohdalta. Anna suurimman paineen kohdistua teltan vahvoihin saumakohtiin.
  • Poista oksat ja juuret, jotka törröttävät kangasta kohti. Älä leiriydy männyn alle josta voi tippua karahka teltan päälle.
  • Älä kiristä tarppia ääritiukaksi puiden väliin. Puut huojuvat tuulessa, mikä on repäissyt useamman tarpin.

Ultrakevyelle keittimelle ei kannata myöskään laittaa älyttömän painavaa kattilaa esimerkiksi autiotuvalta, eikä sillä ole fiksua keitellä tuntitolkulla esimerkiksi lumia sulattaen.

Myös yleisesti ottaen tavaroiden järkevä käsittely on fiksua ultrakevyillä varusteilla. Ylimääräinen retuuttaminen, tunkeminen, heittely ja kiristäminen on syytä jättää pois.

Yölämmön varjeleminen

Kylmän yön varalta on hyvä huolehtia makuupussin kuivana pitämisestä.
Kylmän yön varalta on hyvä huolehtia makuupussin kuivana pitämisestä.

Joskus minimalismia eletään marginaalilla, ja mukana on kevyt nukkumavarustus. Usein ongelmana on kuitenkin ennakoimattoman kylmä yö, joka pääsee yllättämään etelästä saapuneen. Joka tapauksessa lämpöä on syytä varjella kylmää yötä varten.

Tärkein varautumiskeino kylmiin öihin on riittävän lämmin ja kuiva makuupussi tai retkipeitto. Pussin lämpimyyteen voi vaikuttaa vain kaupassa, mutta kuivuuteen on helppo vaikuttaa vaelluksella. Tee siis näin:

  • Älä sudi makuupussilla teltan kosteita seiniä
  • Tuuleta makuupussi aamuisin jos sää on kuiva
  • Älä “petaa” makuupussia ennen kuin menet nukkumaan. Yökaste laskeutuu usein juuri silloin kuin makuupussi on levitelty valmiiksi, ja kostuttaa pussin pinnan. Ota se pakkauspussista vasta kun menet nukkumaan.
  • Varjele makuupussia pakkaamalla se rinkassa vedenpitävään pussiin
  • Älä hengitä makuupussiin

Samat keinot pätevät myös kevytuntuvatakkiin. Kevytuntuvatakin pukemista sadesäällä kannattaa myös hieman karsastaa. Jos on kylmä ja sataa, kannattaa keitellä takki päällä teltan suojissa. Kuoritakilla suojattu kevytuntuvatakki toimii, jos kuoritakki on riittävän kokoinen. Usein tämä toimii, sillä untuvatakki painuu tarvittaessa kasaan. Kuoritakkikaan ei suojaa untuvatakkia täydellisesti, ja kosteutta kyllä päätyy takkiin ajan myötä.

Yölämpöä voi lisätä myös syömällä tukevan proteiinipitoisen aterian illalla, ja jumppaamalla ennen nukkumaanmenoa. Kyykyt ja X-hypyt ovat hyviä tähän.

Opettele käyttämään makuupussiasi tai retkipeittoasi niin, että se on mahdollisimman lämmin. Tämä korostuu etenkin retkipeitolla, jonka kiinnitysremmien sopiva säätö on oma taiteenlajinsa.

Rakkojen ja hiertymien ehkäisy

Pehmeät polkujuoksukengät ehkäisevät rakkoja nahkaisiin vaelluskenkiin verrattuna.
Pehmeät polkujuoksukengät ehkäisevät rakkoja nahkaisiin vaelluskenkiin verrattuna.

Kevytretkeilijät liikkuvat huimia matkoja. Tämä on omiaan aiheuttamaan rakkoja ja hiertymiä.

Mikäli on yhtään epävarma, kannattaa kantapäät ja muut epäilemänsä kohdat rakkoteipata ennen vaellusta. Näin ei häviä mitään. Leukotape P on paras rakkoteippi.

Opettelee teippaamaan rakko heti kun tunnet hotspotin. Näin ehkäiset rakkoja parhaiten. Jo muodostuneelle rakolle teippaus tai Compeed Extreme ja sen päälle teippaus on paras hoitokeino. Rakkoa ei saisi puhkaista, mutta todellisuus on mitä on.

Hiertymien ehkäisy on toinen samanlainen taito. Useimmiten hiertyy takapuoli tai sisäreidet. Hanurin hiertyminen on ihan karmeaa, ja siihen kannattaa varautua vastalääkkein. Vaseliini auttaa molempien ennaltaehkäisyssä, ja sitä on hyvä laittaa ennen matkaan lähtöä. Paras aine hiertyneen takapuolen hoitoon on vauvan sinkkivoide, joka toimii todella hyvin. Koska hirveän monia purkkeja ei maastoon kannata ottaa, on sinkkivoide näistä se tärkein. Vaseliinia voi ottaa myös mukaan hieman, ja sitä voi käyttää myös tulentekoa helpottamaan.

Hygienia auttaa myös hiertymien ehkäisyssä. Takapuolen peseminen Culocleanilla tai lammessa huljuttelemalla auttaa pitämään hygienian kunnossa tältä osin.

Loppuun

Monet muutkin taidot ovat vaeltaessa toki tarpeen, mutta tässä olennaisimpia kevytretkeilyspesifejä juttuja. Tähän lisäksi tulevat erityisen pitkän matkan vaeltamisessa tarvittavat täydennysten ja logistiikan hallintataidot ja tietenkin ihan retkeilyn perustaidot kuten tulenteko. Pieni rinkka on myös osattava pakata niin, että tavarat mahtuvat sinne. 

Voiko varusteilla korvata taitoja? Jos rehellisesti miettii, niin kyllä, hyvillä varusteilla voi oikeastaan paikata huonoja taitoja kaikilla yllä mainituilla osa-alueilla. Laadukas teltta paikkaa leiripaikan valintaa, lämmin makuupussi huonosti ennakoitua säätä ja hyvät vaatteet kuivuvat päällä käveltäessä.

Toisaalta hyvillä taidoilla voi myös paikata huonoja varusteita. Taitava suunnistaja ei tarvitse älypuhelinta, hyvällä leiripaikan valinnalla pärjää huonommallakin teltalla ja olosuhteisiin hyvin ennakkoon tutustunut vaeltaja voi jättää osan varusteista kotiin.

Taidot karttuvat parhaiten kun tekee retkiä erilaisin varustein erilaisissa olosuhteissa. Tämä voi tarkoittaa retkeilyä off-season -aikaan, tekemistä juoksuvaelluksia minimalistisin varustein tai vaihtelemalla käyttämiään varusteita eri retkille.

Vaelluksen hienous on siinä, että itse tekeminen eli kävely ja maisemien ihastelu on helppoa jokaiselle jos vain rinkka on sopivan kevyt. Haaste tulee olosuhteista, ja siitä, kuinka ennalta valituilla varusteilla voi vastata näihin haasteisiin. Kuinka pienellä määrällä varusteita voi luoda sopivan riittävän mukavuustason? Tästä koko kevytretkeilyssä on kyse!

Varasto loppu

Makuupussit ja retkipeitot

Sea to Summit Spark SpIII Regular

435,00 
Paino: 665g

Otsalamput ja virtalähteet

Nitecore NB10000 Gen 2

67,30 
Paino: 150g
Varasto loppu

Makuupussit ja retkipeitot

Sea to Summit Flame FmIII Women Regular

490,00 
Paino: 665g
-17%

Otsalamput ja virtalähteet

Nitecore NU25 400L

48,90 

Aikaisempi alin hinta: 48,90 .

Paino: 56g
7,90 
Paino: 11g
-35%
83,53 

Aikaisempi alin hinta: 128,50 .

Paino: 150g
Paino: 170g
-20%
170,80 

Aikaisempi alin hinta: 213,50 .

Paino: 190g
349,00 
Paino: 285g
4,80 
Paino: 14g