Kevyt rinkka – ota seuraavat 5 asiaa huomioon valinnassa

Kevyt rinkka

Kevyt rinkka on ehdottomasti järkevä valinta. Suurin osa vaeltajista valitsee turhan painavan rinkan, ja jo rinkan omasta painosta tulee turhaa lisää varustuksen painoon. 

Rinkan paino ei ole yksioikoisesti sidoksissa siihen, kuinka paljon rinkalla pystyy kantamaan, tai siihen kuinka mukava rinkka on. Joissakin rinkoissa vain on yksinkertaisesti turhaa painoa, ja ne olisivat paljon käyttökelpoisempia, mikäli samasta rinkasta korvattaisiin painavimmat osat kevyemmillä vastaavilla. Kehitys siis kehittyy rinkkojenkin osalta, ja nykyrinkat eivät ole enää yhtä painavia kuin ennen vanhaan – onneksi!

Olen usein kertonut tarinaa, jossa joillakin vaelluksilla käyttämäni koko varustus on painanut yhtä paljon kuin armeijassa kantamani rinkka. Tämä on oikeastaan melko hämmentävää – miten pelkkä rinkka voi painaa yhtä paljon kuin koko retkeilyvarustus?

Kevyt rinkka on mainio valinta, mutta sitä valittaessa kannattaa ottaa joitakin asioita huomioon. Useimmille vaeltajille asiaan ei liity suurempaa mystiikkaa: kevyt rinkka noin kilon painoluokassa päihittää helposti painavamman noin kolme-neljäkiloisen rinkan mukavuudessa. Kompromissejä ei hirveästi tarvitse tehdä, ja vaikutus mukavuuteen on välitön: kahden kilon harteilta karistamisen huomaa selvästi.

Älä osta rinkkaa vain koska tunnistat sen nimen

Useimmat aloittelevista vaeltajista ostavat rinkan, jonka nimen ovat joskus kuulleet. Emme lähde luettelemaan nimiä, mutta joillakin merkeillä on selvästi  enemmän tunnettuutta aloittelevien retkeilijöiden keskuudessa.

Se, että joku rinkka on nimekäs ei tarkoita sitä, että se olisi erityisen nykyaikainen. Oikeastaan päinvastoin, perinteiset rinkkamerkit ovat olleet melko haluttomia tekemään moderneja kevyitä rinkkoja. Perinteisillekin malleille on riittänyt ostajia, joten miksi uudistua?

Kannattaa kuitenkin katsoa rinkan paino tarkkaan ennen ostamista. Useimmat näistä tunnetuista rinkoista painavat kolme, jopa neljäkin kiloa. Moderneilla kankailla ja tukirakenteella tehty rinkka painaa lähemmäs kilon, joten ero on moninkertainen.

Koska monet perinteisistä rinkoista ovat myös melko kalliita, kannattaa ostosta harkita toiseenkin kertaan. Meillä on monia asiakkaita, jotka vaihtavat aiemmin ostamaansa rinkkaa kevyempään, ja harmittelevat kun sellainen tuli ostettua kalliilla.

Kannattaa myös huomioida, että jos retkeilyinnostus lopahtaa, on modernilla kevyellä rinkalla paljon parempi jälleenmyyntiarvo kuin vanhanaikaisella raskaalla rinkalla. Tämä johtuu siitä, että aika monet vaihtavat muutaman vuoden päästä rinkkansa kevyempään, kun oppivat vaelluksesta enemmän.

Kevyt rinkka kiviä vasten

Valitse rinkan oikea tilavuus

Rinkan kokoon vaikuttaa erityisesti retken kesto ja siitä johtuvan ruokalastin koko. Useimpien vaellukset kestävät 3-8 päivää, joten kannattaa valita kevyt rinkka joka sopii tähän ruokamäärään.

Moni aloitteleva vaeltaja haaveilee pitkistä moniviikkoisista vaelluksista. On hyvä kuitenkin ymmärtää, että näillä harvemmin on tarvetta kantaa yli viikon ruokia kerralla, vaan ruokalastiin tehdään täydennyksiä vaelluksen varrella. Pitää oikein tietoisesti vältellä, jos aikoo tehdä moniviikkoisen vaelluksen ilman ettei matkalla päätyisi johonkin kylään jossa on kauppa.

Rinkan tarvittavaa tilavuutta voi arvioida karkeasti seuraavalla tavalla:

  • 45 litraa:  Tavallisella varustuksella yön yli, ultrakevyellä varustuksella 7 päivää
  • 60 litraa: Tavallisella varustuksella 7 päivää, ultrakevyellä varustuksella  kaksi viikkoa
  • 75+ litraa: Erikoiskantamuksiin (esim. packraft-kalusto)

Kevyet ja kompaktit varusteet vähentävät siis tilan tarvetta. Olen esimerkiksi tehnyt 60-litraisella Granite Gear Crown -rinkalla 5 päivän hiihtovaelluksen sydäntalvella, ja 5 päivän packraft-retken. Näissä molemmissa tilantarve on huomattavasti suurempi kuin tavallisella vaelluksella.

60-litran kevyt rinkka

Hyvänä perusohjeena on, että ei kannata ostaa 45 litran rinkkaa ennen kuin on saanut muita varusteita kevennettyä ensin. Jos varustus on mallia villapaita-tunneliteltta-Trangia, on niitä hankala saada vielä mahtumaan 45 litraan. Kun muuta varustusta on jo kevennetty, on ultrakevyt reppu kuten Bonfus Saccus 48L piste I:n päälle. Usein tämä ei ole ensimmäinen rinkka, vaan ultrakevyeen reppuun graduoidutaan kun kokemusta on karttunut jo hieman.

Useimmille hyvä koko on 60 litraa. Siihen mahtuu tavarat ja ruoat, mutta samalla mukaan ei tule pakattua turhaa. Valikoimissamme on kaksi sangen mainiota 60-litraista rinkkaa, Bonfus Framus 58 ja Granite Gear Crown 3. Molemmat näistä ovat varsin erinomaisia vastauksia parhaan rinkan etsijälle aika isolle osalle suomalaisista perusvaeltajista. Crown-rinkasta on olemassa myös naisten versio.

Kevyt rinkka 60 litran kokoluokassa on myös usein niin, kevyt, että alemmaksi mentäessä painosäästö ei ole enää niin suuri. Usein tämän kokoisilla rinkoilla puhutaan 700-1100 gramman painosta. Yli 60 litran kevyet rinkat taas ovat verrattaen harvinaisia, ja houkutus täyttää ne turhalla tavaralla kasvaa.

Valitse kevyet ja modernit materiaalit

Materiaalit ovat kehittyneet rinkoissa pikavauhtia. Modernit materiaalit ovat keveinäkin varsin kestäviä. Esimerkiksi Ultra, Robic, X-Pac ja Ecopak ovat suosittuja materiaaleja keveissä repuissa.

Bonfuksen reppujen Ultra 200 on tämän hetken todennäköisesti edistynein reppukangas. Tämä Challenge Sailclothin valmistama kangas on todennäköisesti painoonsa nähden kestävintä kangasta maailmassa. Ultrasta valmistettu kevyt rinkka kestää siis enemmän kuin huomattavasti paksummasta tavallisesta kankaasta tehty verrokki. Se on myös vedenpitävää.

kevyt reppu ultra 200
Bonfus valmistaa laadukkaita rinkkojaan modernista Ultra 200 -materiaalista.

Monesti rinkkavalmistajat käyttävät edullista paksua kangasta, jolla saavat rinkan riittävän kestäväksi. Paksu kangas myös näyttää hipelöitäessä kestävältä. Paksu kangas lisää kuitenkin auttamattomasti painoa.

Joissakin armeijataustaisissa rinkoissa kankaana on käytetty vaeltajan tarpeisiin turhan painavaa jopa tuhannen denierin kangasta. Muista, että nämä rinkat on alunperin kehitetty kuljettamaan raskaita sotavarusteita lyhyitä matkoja. Vaeltajan tarve on erilainen: hän kuljettaa untuvamakuupussia ja kuivamuonaa pitkiä matkoja.

Rinkkamateriaaleissa kannattaa välttää ainakin näitä:

  • Polyester ja puuvillapolyester (huono paino-kestävyys-suhde)
  • Tavallinen nylon (paremmissa rinkoissa käytettävä laadukkaampi nylon kantaa usein nimeä high tenacity -nylon, ballistinen nylon, nylon 66 tai Cordura)
  • 500-1000 denierin kankaat (liian painavia)
  • Teräksiset ja puiset tukirangat (alumiini voittaa nämä kestävyys-paino-suhteessa ja muovailtavuudessa oman selän muotoihin sopivaksi)
  • Vetoketjut (turhaa painoa ja hankalia korjata hajoessaan)

Ymmärrä tukirankojen, lantiovyön ja tasapainoremmien vaikutus

Kevyen repun ostajan on hyvä ymmärtää muutama periaate siitä, miten rinkka toimii. Ultrakeveimmissä repuissa ominaisuuksia on karsittu, joten niiden vaikutus rinkan kantokykyyn on hyvä tiedostaa.

Ensimmäisenä kannattaa miettiä tukirankojen tarve. Joissakin ultrakeveissä repuissa noin 40-50 litran kokoluokassa tukirankaa ei ole. Osassa isommistakin rinkoista se voidaan irrottaa.

Tukirangan tarve tulee vastaan noin 10 kilon repun painolla. Tätä kevyemmissä kantamuksissa se voidaan jättää pois ja säästää painosta entisestään. Koska 45 litran reppuun on hankala pakata näin paljoa painoa, on se jätetty monista pois. Kun päästään 60 litraan, on repuissa lähes aina tukiranka tai -levy estämässä repun taittumista linkkuveitsen tapaan.

Lantiovyö siirtää osan rinkan painosta hartioilta lantiolle. Mitä leveämpi lantiovyö on, sitä mukavammalta se tuntuu raskailla painoilla. Keveillä kantamuksilla jopa ohut nauha tai turvavyö voi toimia riittävänä lantiovyönä. Joissakin ultrakeveissä repuissa lantiovyö on jätetty kokonaan pois. Mielestämme se puolustaa kuitenkin paikkaansa keveimmissäkin repuissa, sillä painon saanti lantiolle helpottaa oloa melko pienilläkin lasteilla.

Tasapainoremmit eli load lifterit vetävät rinkan yläosaa lähemmäs takaraivoa. Ne nostavat hieman olkaremmiä irti olkapäästä, minkä ansiosta taakkaa siirtyy lantiolle kannettavaksi. Tämä on hyvä asia, sillä painon saanti lantiolle helpottaa sen kantamista. Tasapainoremmit myös tasapainottavat rinkan heilumista, sillä rinkka tulee lähemmäs vartalon painopistettä ja rinkan yläosaan tulee kaksi ylimääräistä ankkuripistettä.

Tasapainoremmit ovat useimmissa rinkoissa. Joissakin kevyissä rinkoissa ne on jätetty pois, jolloin rinkan mitoituksessa saa olla hyvin tarkkana. Mielestämme näiden rinkkojen suorituskyky ei kuitenkaan ole yhtä hyvä kuin olisi tasapainoremmien kanssa, ja monet ompelevatkin ne rinkkaansa jälkikäteen. Suosittelemme siis valitsemaan rinkan, jossa tasapainoremmit ovat jo valmiina. Tasapainoremmeistä ja rinkan säätämisestä voi lukea lisää täällä.

Pakkaa oikeat tavarat

On tietenkin totta, että 60-litraiseen rinkkaan ei ole yhtä helppo pakata mukaan myrskylyhtyä, kotisängyn tyynyä tai kumisaappaita kahlausta varten. Tarvitset kunnolliset retkeilyvarusteet – ei niiden tarvitse olla kaikkien uunituoreita, mutta kuitenkin tältä vuosituhannelta. 60-litrainen rinkka antaa vielä anteeksi paljon, ja useimmat kuljettavat tämän kokoisissa rinkoissa vielä isoja harrastusvälineitä, kuten kamerakalustoa tai kalastusvälineitä.

Eräs asia pakkaamisesta on hyvä huomioida erityisesti. Isokokoinen teltta kiinnitetään usein rinkan ulkopuolelle. Jos siis käytät telttaa jossa on iso pakkauskoko, kannattaa harkita rinkkaa, jossa on hyvät kiinnityksen ulkopuolella. Joissakin kevyissä rinkoissa on nimittäin vähemmän mahdollisuuksia ison teltan kiinnittämiseksi rinkan ulkopuolelle. Toinen mahdollisuus on päivittää teltta kevyemmäksi.

Kun päivität rinkan kevyeksi, huomaat keveyden tuoman lisämukavuuden. Se voi saada sinut päivittämään myös muita varusteita hieman kevyemmäksi. Tämä saa aikaan positiivisen ilmiön, jossa rinkka sekä kevenee, että siihen tulee enemmän tilaa. Kevyiden rinkkojen rullattava suuaukko ja kompressioremmit auttavat siihen, että reppu pysyy sopivan tiiviinä pienemmilläkin kantamuksilla. Ja kevyt rinkka on tietenkin sitä parempi valinta, mitä kevyempiä sen sisällä olevat varusteet ovat!

Uutuus
49,90 
Paino: 160g
Uutuus

Kuivapussit ja rinkan sisäpussit

Gpacks DCF Drybag/Foodbag

43,90 55,90 
Paino: 34g

Rinkat ja laukut

Pa’lante Joey

244,90 274,90 
Paino: 380g

Rinkat ja laukut

Montane Trailblazer 44

159,80 
Paino: 995g

Rinkat ja laukut

Pa’lante v2

245,00 
Paino: 510g

Rinkat ja laukut

Pa’lante Desert Pack

245,00 
Paino: 569g

Rinkat ja laukut

Pa’lante Ultralight

245,00 
Paino: 385g

Rinkat ja laukut

Pa’lante Sidebag

72,90 
Paino: 86g
279,90 
Paino: 1088g
279,90 
Paino: 1088g
22,40 
Paino: 52g
18,90 
Paino: 75g
Sitkeys eräolosuhteissa

Mitä sitkeys merkitsee eräolosuhteissa, ja miten vaeltaja voi kehittää sitkeyttään? Sitkeys jatkaa kohti päämäärää koostuu [...]

Vaativan vuorivaelluksen varusteet

Vaelsimme syys-lokakuun taitteessa 2023 Great Himalaya Trailin etapin Last Resortilta Tilman Passin (5300 m) yli [...]

Tärkeimmät korjausvarusteet vaellukselle

Pahemmastakin pinteestä voi selvitä, jos on osannut valita oikeat korjausvarusteet vaellukselle. Oppaamme kertoo, mitä korjausvarusteita [...]

20 kg, 15 kg, 8 kg – Rinkan paino viikon vaellukselle?

Mikä on järkevä rinkan paino viikon vaellukselle, ja miltä eri painoiset rinkat tuntuvat?

Kevyt rinkka – ota seuraavat 5 asiaa huomioon valinnassa

Kevyt rinkka on ehdottomasti järkevä valinta. Suurin osa vaeltajista valitsee turhan painavan rinkan, ja jo [...]

Kesäkuun vaellus – milloin ja minne?

Kesäkuu on aivan parasta aikaa vaellukselle Lappiin. Se on mielestämme jopa parempaa kuin ruska-aika tai [...]

Otsalamppu – kattava valintaopas ulkoilijalle 20234

Otsalamppu on retkeilijän ja ulkoilijan tärkeä varuste. Otsalampun tarve alkaa elokuun lopulla, ja jo syyskuu [...]

Lahja retkeilijälle – Farliten Lahjaopas

Meiltä löydät lahjat vaativalle retkeilijälle, jolle lahjan ostaminen voi tuntua vaikealta