Älä hanki rinkan sadesuojaa – tee mielummin näin

Rinkan suojaaminen vedeltä

Rinkan sisällön suojaaminen on tärkeää

Rinkan sadesuojaa käytetään usein varusteiden suojaamiseen sateelta. Onkin totta, että rinkan sisältö on syytä suojata vaelluksella kastumiselta. Erityisesti makuupussin kuivana pitäminen on kriittisen tärkeää. Makuupussin kasteleminen on fyysisen loukkaantumisen jälkeen ehkä pahin tapa pilata retki. Kastunut makuupussi ei lämmitä, ja se on mahdoton saada kuivaksi edes autiotuvan kamiinalla saatika nuotiolla. Tiedossa on kylmiä öitä ja väsyneitä päiviä.

Rinkassa on myös muita kuivana pidettäviä varusteita, kuten esimerkiksi untuvatakki, vaihtovaatteet ja retkityyny. Vessapaperi on myös syytä pakata tuplatiiviisti, joskin suosittelemme retkibideetä, joka ei kastumisesta hätkähdä.

Rinkan sadesuojat ovat huono ratkaisu

Emme ole suuria rinkan sadesuojien ystäviä. Palakoon rinkan sadesuojat helvetin lieskoissa! No, ehkei sentään, mutta ne ovat usein kömpelö ja vajavainen ratkaisu. Niistä on usein enemmän hankaluuksia kuin hyötyä.

Rinkan sadesuoja ei suojaa selkäpuolelta, ja selkää pitkin valuva vesi kastelee usein rinkkaa joka tapauksessa. Rinkan sadesuojat usein lerputtavat kosteuden painosta tai liian isosta koosta johtuen. Lisäksi suojat vievät paljon tilaa rinkassa. Tilan on oltava myös erillinen tasku, jotta märkä sadesuoja ei kastele tavaroita.

Rinkan sadesuoja
Rinkan sadesuoja suojaa rinkkaa vain osittain, ja on hankala lisävaiva

Kun märkää sadesuojaa pakkaa, se usein kastuu myös sisäpuolelta. Seuraavan sadekuuron yllättäessä rinkan päälle joutuu vetämään molemmilta puolita märän suojan. Lisäksi sadesuoja painaa, ja sen vaatima erillistasku lisää painoa. Sadesuoja on tavallaan ohut toinen rinkka, joten painoa tulee ison kankaan takia ihan merkittävästi.

Sadesuoja on myös hankala käyttää. Sateen alkaessa on pysähdytävä, ja suoja on otettava pois mikäli kaivellaan tavaroita tai evästä repusta. Erityisen hankala sadesuoja on kuurottaisessa sateessa. Tällöin on sadesuojaa joutuu ottamaan päälle ja pois, ja lisäksi vaeltaja joutuu arpomaan ottaisiko ensin pois sadevaatteita, rinkan sadesuojaa vai molempia.

Hieman parempi vaihtoehto on käyttää sadeviittaa, joka peittää myös rinkan. Sadeviitta suojaa myös rinkan selkäosan, ja se on helppo riisua kun sade lakkaa. Sadeviitta ei ole ylimääräistä painoa, sillä sadetakki on joka tapauksessa syytä olla mukana. Suosittelemme pienelle rinkalle Ultrasil Nano Ponchoa ja isommalle rinkalle Tarp Ponchoa.

Miksi rinkat eivät ole vedenpitäviä?

Rinkat eivät useimmiten ole vedenpitäviä, vaikka kangas monesti sitä onkin. Tämä johtuu siitä, ettei niiden saumoja ole teipattu vedenpitävästi. Saumat päästävät veden läpi. Rinkan saumoja ei usein teipata, sillä niitä on paljon ja teippaaminen lisäisi rinkan hintaa.

Joissakin laadukkaissa rinkoissa on teipatut saumat, joten ne ovat täysin vedenpitäviä ainakin uutena. Myös näiden osalta kannattaa harkita kuivapussia, sillä jotkut rinkkaan laitettavat tavarat, kuten kattila, teltta ja märällä sammaleella ollut ruokapussi saattavat olla märkiä.

Rinkka ilman sadesuojaa
Jos sisältö on pakattu kuivapussiin, pärjää sateessakin mukavasti ilman sadesuojaa.

Rinkan pakkaaminen vesitiiviisti

Rinkan vesieristyksessä kannattaakin käyttää kuivapussia, ja jättää sadesuoja suosiolla kotiin. Jätesäkkikin käy, mutta armeijassa reppuaan jätesäkillä tiivistäneet muistavat, ettei se kovin kauaa kestä. Jätesäkki hajoaakin turhan herkästi, ja on lisäksi painava ratkaisu.

 
Rinkan pakkaaminen kuivapussiin
Suojaa tavarat kosteudelta pakkaamalla ne kuivapussiin.

Kuivapussiin pakataan kaikki vedeltä suojattavat tavarat, makuupussista aloittaen. Pro-vinkkinä makuupussi kannattaa pakata suoraan kuivapussiin ilman omaa pakkauspussia. Muotoutuessaan muiden tavaroiden ympärille se vie vähemmän tilaa kuin tiukaksi palloksi pakattuna.

Tavarat kannattaa pakata kuivapussiin sen ollessa rinkassa. Lopuksi pussista painetaan ilmat, ja se suljetaan vesitiiviiksi kompaktiksi pakkaukseksi rinkan pohjalle.

Parhaat kuivapussit rinkkaan

Rinkan sisäpussi
Kuivapussi on hyvä ratkaisu rinkan vesieristämiseen.

Kuivapussia valittaessa kannattaa ensin erottaa melontakäyttöön tulevat pussit. Melonnassa painolla ei ole suurta väliä, jonka vuoksi melontapussit on tehty järeistä ja painavista materiaaleista. Pussin pitää myös pysyä vesitiiviinä vaikka se upotettaisiin veteen. Retkeilijälle painolla on suurempi merkitys, ja kuivapussi on on rinkan sisällä hyvässä suojassa.

Vaeltajalle hyvä vaihtoehto on kevyt silnylon-kuivapussi, kuten Sea to Summit Ultrasil Nano. Niiden sulkeminen rullaamalla ja solki kiinnittämällä on kätevää. Koon puolesta usein isompi on mukavampi, sillä sen saa aina rullattua pienemmäksi. Pienempi pussi on kevyempi silloin, kun tietää ettei tarvitse yhtä paljon tilaa. Sea to Summitin Nano-pussit ovat kilpailijoita kevyempiä, ja mielestämme parhaimpia kategoriassaan.

Sea to Summit kuivapussi
Sea to Summitin kuivapussit ovat laadukkaita ja kevyitä.

Toinen vaihtoehto on rinkan sisäpussi eli lineri. Tämä täyttää usein koko rinkan pohjan, joten hukkatilaa ei reunoille jää. Sisäpusseja on olemassa myös suurempia kokoja, joihin mahtuu esimerkiksi talvivaelluksen isompi makuupussi. Myymiemme Sea to Summitin rinkan sisäpussien kangas on hieman Nano-kuivapusseja paksumpaa, mutta silti melko kevyttä.

Ultrakevyt vaihtoehto on muovipussi. Kevytretkeiljöiden nykystandardina ovat Nylofume-pussit, jotka on tehty nylonpolymeerista ja ovat yllättävän kestäviä painoonsa nähden. Nylofume-pusseissa ei ole erillistä sulkumekanismia, ja niiden sulkemiseen voi käyttää pussinsulkijaa tai kumilenkkiä. Nylofume on hyvä ratkaisu niille, jotka ovat valmiita uhraamaan hieman kätevyyttä keveimmän painon vuoksi.

 

Takaisin etusivulle

 

Uutuus

Kuivapussit ja rinkan sisäpussit

Gpacks DCF Drybag/Foodbag

43,90 55,90 
Paino: 34g
Varasto loppu

Korjaus- ja pientarvikkeet

Granite Gear Hiker Wallet

13,95 
Paino: 12g
Varasto loppu

Kuivapussit ja rinkan sisäpussit

Sea to Summit Drysack Ultra-Sil 13L

22,90 
Paino: 40g

Kuivapussit ja rinkan sisäpussit

Sea to Summit Drysack Ultra-Sil 20L

27,90 
Paino: 50g

Kuivapussit ja rinkan sisäpussit

Bonfus DCF-kuivapussi

37,50 47,90 
Paino: 19g

Kuivapussit ja rinkan sisäpussit

Bonfus DCF-ruokapussi

50,90 55,90 
Paino: 25g

Kuivapussit ja rinkan sisäpussit

Nylofume® rinkan sisäpussi (3-pack)

11,40 
Paino: 26g

Kuivapussit ja rinkan sisäpussit

Sea to Summit Ultra-Sil Pack Liner Medium 50-70 L

37,50 
Paino: 98g

Kuivapussit ja rinkan sisäpussit

Sea to Summit Ultra-Sil Pack Liner Small 30-50 L

33,50 
Paino: 74g

Kuivapussit ja rinkan sisäpussit

Sea to Summit Dry Daypack 22L

54,50 
Paino: 110g

Kuivapussit ja rinkan sisäpussit

Sea to Summit Drysack Ultra-Sil Nano 35L

33,90 
Paino: 46g

Kuivapussit ja rinkan sisäpussit

Sea to Summit Drysack Ultra-Sil Nano 20L

29,90 
Paino: 36g

Kuivapussit ja rinkan sisäpussit

Sea to Summit Drysack Ultra-Sil Nano 13L

27,90 
Paino: 28g

Kuivapussit ja rinkan sisäpussit

Sea to Summit Drysack Ultra-Sil Nano 8L

20,90 
Paino: 24g
Sitkeys eräolosuhteissa

Mitä sitkeys merkitsee eräolosuhteissa, ja miten vaeltaja voi kehittää sitkeyttään? Sitkeys jatkaa kohti päämäärää koostuu [...]

Vaativan vuorivaelluksen varusteet

Vaelsimme syys-lokakuun taitteessa 2023 Great Himalaya Trailin etapin Last Resortilta Tilman Passin (5300 m) yli [...]

Tärkeimmät korjausvarusteet vaellukselle

Pahemmastakin pinteestä voi selvitä, jos on osannut valita oikeat korjausvarusteet vaellukselle. Oppaamme kertoo, mitä korjausvarusteita [...]

20 kg, 15 kg, 8 kg – Rinkan paino viikon vaellukselle?

Mikä on järkevä rinkan paino viikon vaellukselle, ja miltä eri painoiset rinkat tuntuvat?

Kevyt rinkka – ota seuraavat 5 asiaa huomioon valinnassa

Kevyt rinkka on ehdottomasti järkevä valinta. Suurin osa vaeltajista valitsee turhan painavan rinkan, ja jo [...]

Kesäkuun vaellus – milloin ja minne?

Kesäkuu on aivan parasta aikaa vaellukselle Lappiin. Se on mielestämme jopa parempaa kuin ruska-aika tai [...]

Otsalamppu – kattava valintaopas ulkoilijalle 20234

Otsalamppu on retkeilijän ja ulkoilijan tärkeä varuste. Otsalampun tarve alkaa elokuun lopulla, ja jo syyskuu [...]

Lahja retkeilijälle – Farliten Lahjaopas

Meiltä löydät lahjat vaativalle retkeilijälle, jolle lahjan ostaminen voi tuntua vaikealta